Ontdek Port de Sóller en train je beenspieren!

Ontdek Port de Sóller en train je beenspieren!

Er zijn van die plekjes waar ik altijd graag terugkom en één daarvan is zonder twijfel Port de Sóller aan de noordwest kust van Mallorca. Deze badplaats van het stadje Sóller ligt idyllisch aan de Middellandse Zee en is bovendien een perfect uitgangspunt voor een fietsvakantie. Vooral als je van haarspeldbochten, klimmen en dalen en panoramische vergezichten houdt. Dus laat ik eens wat tips verraden van de mooiste routes en de beste plek om te overnachten.

Het houten trammetje over de boulevard is het kenmerk van Port de Sóller.

Orange Express

Sóller is bereikbaar per trein. Een toeristisch ritje wat Palma en Sóller verbindt, maar o wat is dit mooi. Hij rijdt niet erg hard dus alle tijd om van de uitzichten te genieten. Oorspronkelijk aangelegd om koopwaar te vervoeren en de handel tussen de twee steden te bevorderen. Vooral voor sinaasappels, citroenen en dergelijk die je overal in de buurt van Sóller ziet groeien. De trein heeft dan ook de bijnaam Orange Express gekregen.

Met de tram gaat het verder

Vanaf Sóller gaat een houten trammetje verder naar de havenplaats. Een stukje van een zo’n vijf kilometer wat een ruim half uur duurt. Lekker boemelen dus en veel stoppen, maar ook dit ritje zul je niet zo snel vergeten. Van de stad door de bergen maar het strand en eenmaal op de boulevard snap je waarom ik van Port de Sóller houd.

Flaneren maar!

De boulevard is heel lang en een wandeling langs de vele terrasjes, beachclubs en souvenirwinkeltjes is meteen een goede activiteit. En je kunt altijd eer terug met de houten tram die steeds weer vrolijk rammelend en bellend voorbijkomt. In de jachthaven is het een komen en gaan van plezierjachten, vissersbootjes en toeristen. Je raakt niet uitgekeken.

In het zadel en klimmen maar!

Zodra je Port de Sóller verlaat ben je aan de beurt. De Puig Major lonkt. De hoogste berg van Mallorca moet bedwongen worden. Na 850 hoogtemeters en het steeds mooier wordende uitzicht over de baai en de zee bereik je een tunnel waarna je met een kleine stukje klimmen de stuwmeren passeert. Kies je voor meer landinwaarts dan is de Coll de Sóller je uitdaging op 500 meter hoogte. Daal je aan de andere kant af kun je terug via Valldemossa, wat een prima plek is voor een goede lunch.

Coll de Reis vanaf Sa Calobra

Sa Calobra

De mooiste tocht vanuit Port de Sólleris zonder meer de klim naar de Coll de Reis vanuit de baai Sa Calobra. 682 hoogtemeters met gemiddeld 6,5% stijging over een lengte van 10 kilometer. De ene haarspeldbocht na de andere en telkens die beloning van een fenomenaal uitzicht. Om er te komen kun je op de boot stappen in de haven van Port de Sóller. De fietsen kunnen gewoon mee. Na anderhalf uur varen meer je aan in de prachtige baai met azuurblauw water en wit strand. Even genieten en dan klimmen maar! Terug naar Port de Sóller gaat het dan weer via de stuwmeren en de Puig Major voornamelijk omlaag! Het biertje wacht.

TIP: HOTEL Espléndido

Dit populaire vintage strandhotel ligt hoog boven de zee en ontvangt genieters die op zoek zijn naar rust en het onalledaagse. Met een ongelooflijk vakmanschap en een uitgesproken gevoel voor schoonheid hebben Zweedse hotelierspartners hotel Espléndido omgetoverd tot een bijzonder toevluchtsoord. In insiderkringen wordt het “Bride of Sóller” genoemd – zonder twijfel dankzij het smaakvolle design en de droomligging vlak aan zee en aan de voet van het Tramuntana-gebergte. Waarheen je ook kijkt in hotel Espléndido: liefdevol gearrangeerde details, beschutte plekjes om te dagdromen en een romantisch zonneterras nodigen je uit om tot rust te komen.

Het zomerleven speelt zich af aan twee zwembaden: een infinitypool alleen voor volwassenen en een familiepool – en natuurlijk aan het mooie strand. Een stijlvolle wellness- en fitnesszone geeft hotel Espléndido dat exclusieve extraatje. Genieters gunnen zichzelf een weldadige massage, manicure en pedicure: in de openlucht en met uitzicht over de blauwe zee. Na een warme sauna rust je buiten uit onder de palmen. De keuken van hotel Espléndido verwent je met fijne mediterrane gerechten en internationale specialiteiten. “Espléndido” betekent “heerlijk”, en heerlijk is ook een time-out in deze oase van rust op slechts een half uurtje van Palma. De streek is gemaakt om te wandelen en te fietsen, aan canyoning te doen en te duiken, of voor een pittige rit met de Vespa. Sóller geldt als een van de charmantste stadjes van dit Baleareneiland.

www.esplendidohotel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *