Wandelen en fietsen in de lente: Silberregion Karwendel

Wandelen en fietsen in de lente: Silberregion Karwendel

De rivier de Inn bepaalt de vorm van het dal, de zachte glooiingen van de Tuxer Voralpen en het markante Natuurpark Karwendel kenmerken het landschap erboven. Bij het aanbreken van de lente liggen in de Silberregion Karwendel 400 kilometer wandelpaden en 250 kilometer fietspaden klaar om te worden ontdekt.

Een oorverdovend teken dat de lente in de Silberregion Karwendel is begonnen, is het traditionele “Grasausläuten” op paasmaandag. Leden van de schuttersvereniging Erste Schwazer Schützenkompanie doen vroeg in de ochtend met 40 grote en 20 kleinere koeienbellen de grond trillen in Stans, Terfens en Schwaz, en kondigen daarmee aan dat het vee weer naar buiten kan om te grazen. Zodra de sneeuw verdwijnt en de eerste tekenen van de lente verschijnen, lokt de natuur ook de eerste wandelaars naar buiten. In het glooiende leisteengebergte in het zuiden en het ruige kalksteenmassief in het noorden ligt een netwerk van 400 kilometer wandelpaden op alle hoogtes.

Langeafstandswandeling met tussenstops aan de Inn

Een azuurblauwe hemel en bloeiende weiden en bomen begeleiden de langeafstandswandelaars in de lente op het nieuwe, 86 kilometer lange Tiroler Silberpfad. De wandelroute ligt op een gematigde hoogte en bestaat uit vijf dagetappes van telkens 13 tot 20 kilometer, die de twaalf gemeenten van de Silberregion Karwendel doorkruist. Als je de route in Jenbach begint, passeer je Stans, Vomp en Terfens op je tocht stroomopwaarts aan de voet van het Karwendelgebergte. Om de paar kilometer verleiden bezienswaardigheden je om een ommetje te maken naar de Karwendel. Meteen aan het begin van de route kun je je verdiepen in de geschiedenis van de streek in het Heimat- und Naturmuseum Jenbach, en het prachtige renaissancekasteel Tratzberg voert je mee naar de tijd van de “laatste ridder” en keizer Maximiliaan. De Wolfsklamm bij Stans (toegankelijk vanaf 01.05.24) is voor velen de mooiste kloof van Tirol. Aan het bovenste uiteinde ervan, op een steile, kegelvormige rots in het Karwendelgebergte, troont de meer dan duizend jaar oude abdij Sankt Georgenberg. De barokke bedevaartkerk en het gotische kerkje Maria unter der Linde vormen hier het oudste pelgrimsoord van Tirol. Iets verder naar het westen ligt het Stallental, een van de krachtplekken van de regio, met het imposanteKarwendelgebergte als decor. Deze unieke oase van rust en natuur is in het voorjaar bedekt met een kleurrijk tapijt en de beschermde blauwe gentiaan bloeit er uitbundig. Het klimaatleerpad op de Vomperberg geeft wandelaars informatie over de geschiedenis van onze planeet en het milieu. In het “Haus steht Kopf” in Terfens staat alles letterlijk op z’n kop en zie je de wereld vanuit een ander perspectief, terwijl het zonnestelsel je metgezel is op het planetenleerpad in het Terfner Talwald.

Stroomafwaarts tussen Weer en Buch

Bij Terfens wisselt het Tiroler Silberpfad naar de overzijde van de Inn. De langeafstandswandelroute verloopt hier aan de voet en op de hoogvlaktes van de Tuxer Voralpen. Op de route liggen Weer, Kolsass, Kolsassberg, Weerberg, Pill, Schwaz, Gallzein en Buch in Tirol. Steeds weer word je beloond met nieuwe panorama’s, mooie rustplaatsen en gezellige accommodaties. Ook hier zijn er om de paar kilometer leuke “afleidingen”. Zo is de ruïne van burcht Rettenberg in Kolsass het beginpunt van de Ritter-Waldauf-Runde, een wandellus met tien haltes die het verhaal van de kasteelheer vertellen. Het grote hangbrugcircuit aan de Kolsassberg is verfrissend. De route loopt langs de rivier de Weerbach en over twee duizelingwekkende bruggen. Op de Pillberg ligt het pad der zintuigen, de “Weg der Sinne”. Met zijn boomhutten, het boomstamlabyrint en de houten troon is ook dit pad een ommetje waard. In Schwaz kun je ondergronds de grootste zilvermijn van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie bezoeken.

Hoe later de lente, hoe hoger het doel

Later in het voorjaar kun je ook op grotere hoogte wandelen. Een eind boven het Silberpfad, bij het tweeduizendmeterpunt tussen Loassattel en de Kellerjochhütte, loopt de Inntal Höhenweg door de Tuxer Voralpen. De Tirolers noemen de glooiende heuvels met hun bossen, almen en sappige groene weiden “grasbergen”. De zes over het algemeen middelzware dagetappes van deze wandelroute belonen je vanaf de zomer met alpenbloemen in alle kleuren, prachtige uitzichten over het Inntal en authentieke berghutten waar nog steeds typische regionale gerechten worden geserveerd. Ook het zo’n 730 km² grote Natuurpark Karwendel, met zijn tweeduizenders, oerbossen, wilde rivieren, honderd bergweiden en talloze krachtoorden, is vanaf het begin van de zomer een van de populairste wandelbestemmingen in Tirol. De tocht naar het natuurmonument Großer Ahornboden, een hoogvlakte met meer dan 2.000 esdoorns en het oudste almdorp van Europa op ca. 1.300 meter hoogte, is een buitengewone ervaring. De alpenweiden rond de esdoorns zijn bedekt met frisgroen en bloeiende boterbloemen. Vanaf juni brengen tot 600 koeien de zomer door op de alm.

Fietsavonturen voor klein en groot

Ook voor fietsers en mountainbikers zijn er vanaf het voorjaar weer tal van mogelijkheden tussen het Karwendelgebergte, het Inntal en de Tuxer Voralpen. 250 kilometer aan fietspaden en biketrails maken tochten op elke hoogte mogelijk. Er zijn talloze bezienswaardigheden, mooie herbergen en berghutten waar je kunt stoppen voor een pauze. De Inntaltour Light, een gezinsvriendelijke route van Schwaz via Vomp naar Terfens en terug, is een uitstekende manier om de regio te verkennen. De parallel lopende spoorlijn is een handige optie als je conditie en motivatie wat minder zijn. Op ambitieuze wandelaars wachten mooie uitdagingen in de Tuxer Voralpen: de Weerberg, Pillberg en Kolsassberg bieden prachtige bergtochten. Voor een hoogtemetersensatie tussen het dalstation van de Kellerjochbahn en het Hecherhaus moet je fikse 550 hoogtemeters overwinnen. Gelukkig zijn er inmiddels in de Silberregion Karwendel twee fietsverhuurpunten en vanaf april 2024 voor het eerst een nieuwe 24-uurs fietsverhuur bij het VVV-kantoor in Schwaz. Met de Silbercard kun je hier huren tegen gunstigere voorwaarden.

 silberregion-karwendel.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *