Herfst in Algund: genieten van Zuid-Tiroolse lekkernijen

Herfst in Algund: genieten van Zuid-Tiroolse lekkernijen

In Algund, de groene krachtbron voor de poorten van Meran, staat de herfst in het teken van culinair genieten. Het einde van de zomer en de oogsttijd worden gevierd met regionale lekkernijen. Dit is het seizoen van de boerenmarkt, de eventmarkt Via Claudia Augusta, het Anteprima Merano WineFestival en de kerstmarkt.

Appels, kastanjes, spek, almkaas, Schüttelbrot en wijn: in Algund is de herfst het geliefkoosde jaargetijde van fijnproevers en wijnkenners. Als de zomer voorbij is en de oogst binnen is gehaald, liggen de voorraad- en wijnkelders propvol met Zuid-Tiroolse kwaliteitsproducten. Terwijl de noordkant van de Alpen al in het herfstgrijs baadt, kun je hier nog feestvieren en lekkernijen proeven in de wijn- en appelboomgaarden, in de boerencafés en op de herfstmarkten van Algund. Dat heeft de regio te danken aan het mediterrane klimaat en de zachte herfstavonden.

Culinaire reis langs de Via Claudia Augusta

Proost! De culinaire eventmarkt Via Claudia Augusta (18–20.10.24) is de eerste van een reeks gastronomische markten in het hart van Algund. Wijnliefhebbers en fans van Zuid-Tiroolse (ook geestrijke) lekkernijen kunnen drie dagen lang hun hartje ophalen op de Kirchplatz. De culinaire ontdekkingstocht voert je door de verschillende regio’s die langs de Via Claudia Augusta liggen. Ten tijde van de Romeinen was dit de belangrijkste handelsroute over de Alpen, nu is het een route vol culinaire schatten. De marktkraampjes op de Kirchplatz in Algund verkopen voortreffelijke wijnen uit Vinschgau, het Meraner Land en het zuiden van Zuid-Tirol. Brood, kaas en worstwaren van boerderijen uit de regio leggen een hartige “basis” voor al die lekkere wijnen die je hier kunt proeven. De markt is een lust voor het oog en een sensatie voor de smaakpapillen – niet te missen voor liefhebbers van de Zuid-Tiroolse genietcultuur! www.algund.info

Al het goede uit de streek op de boerenmarkt

Om van te watertanden. Alles wat rond Algund vers is geoogst of met veel liefde is verwerkt tot lekkere, typisch Zuid-Tiroolse specialiteiten, is te koop op de boerenmarkt van Algund (23–27.10.24) op de Kirchplatz. In de marktkraampjes bieden de boeren seizoensgebonden fruit en groenten uit hun tuinen aan. Anderen verkopen spek en worstwaren, kazen, ambachtelijk broden, wijnen en verschillende soorten schnaps. Voor de zoetekauwen zijn er jamsoorten, bijenproducten, siropen en likeuren. Een gastronomiestand met uitstekende gerechten stilt de honger tussendoor, begeleid door muziek. Wie kan daar nee tegen zeggen?

Met de WineHunter op wijnreis

Eindeloos proeven. Een “avondlijke wijnreis” door Zuid-Tirol, Italië en de belangrijkste wijnlanden ter wereld maak je op het Anteprima Merano WineFestival (25.10.24) in het cultuurcentrum Peter Thalguter. 250 stands nodigen je uit om wijn te proeven. De vele witte, rosé-, rode en dessertwijnen, mousserende wijnen en prosecco’s werden geselecteerd door de Zuid-Tiroolse WineHunter Helmuth Köcher. Er is een brochure verkrijgbaar waarin ze worden beschreven en beoordeeld. Ben je benieuwd naar de duurzame en schimmelbestendige biologische druivensoorten (PIWI) uit Algund? Je vindt ze hier! Helmuth Köcher is voorzitter en oprichter van het Merano WineFestival. Hij organiseert evenementen rond de Zuid-Tiroolse wijnen, verspreid er kennis over en promoot ze. Leerlingen van de provinciale hotelschool in Meran verzorgen de wijnbediening en bieden perfect harmoniërende culinaire begeleiders aan. Een toost op de wijncultuur van Algund!

Op de kerstmarkt gaan de lichtjes aan

Om in de stemming te komen. Veel lichtjes, stemmige muziek, de geur van glühwein en van vers gebak: wanneer het jaar ten einde loopt, wordt de kerstmarkt (29.11.24–01.01.25) op de Kirchplatz in Algund een plek om te genieten in al zijn facetten. Kinderen stralen als ze het grote peperkoekhuis en de schaatsbaan zien, en nemen enthousiast deel aan het programma op vrijdag en de showkeuken op zaterdag. De versierde kraampjes van de Algunder kerstmarkt met regionale ambachtelijke kunst, warme drankjes en Zuid-Tiroolse lekkernijen dompelen de volwassenen onder in de magische kersttijd die herinneringen uit hun kindertijd wekt.

www.algund.info

Herfst voor genieters in Algund

18–20.10.24: eventmarkt Via Claudia Augusta – Kirchplatz Algund

23–27.10.24: boerenmarkt in Algund – Kirchplatz Algund

25.10.24: Anteprima Merano WineFestival – cultuurcentrum Peter Thalguter

29.11.24–01.01.25: kerstmarkt – Kirchplatz Algund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *