Silberregion Karwendel: het langste rodelavontuur van Noord-Tirol

Silberregion Karwendel: het langste rodelavontuur van Noord-Tirol

Tussen de plaatsen Jenbach en Kolsass in het Tiroolse Inntal bevinden zich maar liefst 15 rodelbanen en twee traditionele rodelmakers. De met negen kilometer langste rodelbaan van Noord-Tirol slingert vanaf de Kellerjoch bij Schwaz naar het dal. Overdag en deels ook ’s nachts wordt er overal gerodeld.

Ooit was de rodelslee een nuttig onderstel om in de winter sneller van de berg naar het dal te komen. Tegenwoordig is het een onthaastend wintersporttoestel, dat voor betaalbare sneeuwpret zorgt. In de Silberregion Karwendel bevinden zich in totaal 15 rodeltrajecten voor dag- en nachtrodelaars, van glooiend en bochtig tot steil, van kort en krachtig tot extra lang. Echte rodelprofessionals laten in de Silberregion een rodelslee op maat maken: door Bernhard Lederwasch, een van de weinige traditionele rodelbouwers van Tirol, die Gallzeiner rodels uitsluitend met de hand maakt (www.gallzeiner-rodel.at). Of door Paul Steiner, die in Weer Steiner-rodels met een eigen remsysteem en een design naar wens op het zitgedeelte aanbiedt (www.rodelbau-steiner.at).

Plezier voor jong en oud

1200 hoogtemeters overdag en ’s nachts

De nieuwe hooggebergte-rodelbaan Kellerjoch ligt boven de zilverstad Schwaz. Vanaf het Hecherhaus op 1887 meter naast het bergstation van de 2-persoonsstoeltjeslift suizen enthousiaste rodelaars richting het dal tot aan de middeleeuwse burcht Freundsberg. De met negen kilometer langste rodelbaan van Noord-Tirol is altijd uitstekend geprepareerd en is onderscheiden met het Tiroolse keurmerk voor natuurlijke rodelbanen. Het startpunt is gemakkelijk bereikbaar met de bus en de Kellerjochbahn. Maar voordat de 1200 hoogtemeters vanaf de ‘huisberg’ naar de zilverstad Schwaz worden bedwongen, wacht er een lekkere pauze in het Hecherhaus bij het bergstation. Eenmaal per week wordt op de Hochpillberg ook bij fakkellicht gerodeld, met dampende glühwein of kinderpunch als opwarmertje. Als kortere varianten zijn in Schwaz een van de drie Kellerjoch-gedeeltes, de drie tot vier kilometer lange rodelbanen Grafenast-Arzberg en Plumpmoos-Pirchnerast beschikbaar. Meeslepende natuurbelevenissen op lopers beloven ook de 1,5 kilometer lange rodelbaan Hinterriss in de Karwendel en de rodeltrajecten in Weerberg rond Hausstatt, Weidener Hütte en Nonsalm. Tot de eenvoudigere rodelbanen voor het hele gezin behoren die in Stans, Jenbach en op de Vomperberg. Ervaren rodelaars maken hun bochten van Umlberg naar Terfens en van Alpengasthof Kogelmoos in Gallzein tot de Weiler Hof. Nachtrodelaars hebben in de Silberregion Karwendel genoeg te doen: ’s avonds branden in Vomp, Stans en Jenbach de lichten langs het parcours.

https://silberregion-karwendel.com/en/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *